Rusia afirmă că negocierile cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”, iar Polonia avertizează asupra riscului ridicat de război in Europa

Rusia afirmă că negocierile cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”, iar Polonia avertizează asupra riscului ridicat de război in Europa
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/01/2022, 19:03

Rusia a declarat că dialogul continuă, dar că se lovește de un punct mort în timp ce încearcă să convingă Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO și să renunțe la decenii de extindere a alianței în Europa – cereri pe care Statele Unite le-au respins categoric.

„În acest stadiu, este cu adevărat dezamăgitor”, a declarat ambasadorul rus Alexander Lukașevici reporterilor după o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a treia etapă dintr-o serie de discuții Est-Vest din această săptămână.

El a avertizat asupra unor posibile „consecințe catastrofale” dacă cele două părți nu vor ajunge la un acord asupra a ceea ce Rusia a numit liniile roșii de securitate, dar a declarat că Moscova nu a renunțat la diplomație și chiar ar accelera-o.

Ryabkov a declarat pentru televiziunea RTVI că specialiștii militari ruși îi oferă opțiuni președintelui Vladimir Putin în cazul în care situația din jurul Ucrainei se înrăutățește, dar că diplomației trebuie să i se acorde o șansă. „Trebuie să reiterez că dialogul este încă în curs de desfășurare la mai multe niveluri și în mai multe direcții”, a declarat.

Rubla rusă a scăzut cu peste 2% față de dolar în urma comentariilor lui Ryabkov, care au determinat, de asemenea, o vânzare a obligațiunilor guvernamentale. Un trader de la o mare bancă rusă a declarat pentru Reuters că piața a reacționat parțial la comentariul lui Ryabkov, ca răspuns la o întrebare, potrivit căruia acesta nu ar confirma și nici nu ar exclude posibilitatea ca Rusia să desfășoare „infrastructură militară” în Cuba și Venezuela

Comentariile rusești reflectă un model în care Moscova afirmă că dorește să continue diplomația, dar respinge apelurile de a inversa consolidarea trupelor sale în apropierea Ucrainei și avertizează asupra unor consecințe nespecificate pentru securitatea occidentală dacă cererile sale nu vor fi ascultate.

Ministrul polonez de externe a declarat joi că Europa riscă să intre în război, în timp ce oficialii ruși că încă nu a pus capăt diplomației, dar că experții militari pregătesc opțiuni în cazul în care tensiunile din Ucraina nu vor putea fi dezamorsate: „Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare ca niciodată în ultimii 30 de ani”.

Ambasadorul american Michael Carpenter a declarat, după discuțiile cu Rusia de la Viena, că Occidentul ar trebui să se pregătească pentru o posibilă escaladare a tensiunilor cu Moscova. „Tobele războiului sună tare, iar retorica a devenit destul de stridentă”, a declarat el reporterilor.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat: „Cred că singura modalitate prin care rușii pot confirma lipsa intenției de a rezolva problemele prin forță este de a continua discuțiile în formatele stabilite, în special în cadrul OSCE”.

Rusia se simte amenințată de NATO

Rusia neagă planurile de a invada Ucraina, dar consolidarea sa militară a forțat Statele Unite și aliații săi să se așeze la masa negocierilor.

Aceasta se declară amenințată de faptul că NATO s-a extins spre granițele sale prin primirea a 14 noi membri din fosta Europă de Est comunistă de la încheierea Războiului Rece. Vrea să traseze „linii roșii” pentru a împiedica alianța să admită Ucraina ca membru sau să amplaseze rachete în această țară.

Washingtonul a respins aceste cereri, dar a declarat că este dispus să discute despre controlul armelor, desfășurarea de rachete și măsuri de consolidare a încrederii pentru a trece peste unul dintre cele mai tensionate momente din relațiile Est-Vest de la Războiul Rece încoace.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
HARTĂ Cod galben de ploi torențiale în 14 județe. Zonele vizate de avertizare
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Vești bune despre Florin Piersic! Gestul făcut de marele actor după ce starea lui s-a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
SEMAFOARELE se schimbă definitiv. NOILE REGULI de circulație pentru șoferi
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Nemo, câștigătorul Eurovision 2024, a spart trofeul pe scenă. Cum a explicat gestul
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Discriminarea ar putea accelera îmbătrânirea, arată un studiu